Τις αδυναμίες που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την ουσιαστική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και του μεταναστευτικού ζητήματος αλλά και τα όσα θα πρέπει να γίνουν στο μέλλον ανέδειξε ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (Σ&Δ) στο πλαίσιο της κλειστής συζήτησης ''Στη Δίνη του Προσφυγικού/ Μεταναστευτικού: ΕΕ και Κύπρος'' που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο σήμερα το πρωί στο Σπίτι της ΕΕ.
Ξεκινώντας τη συζήτηση ο κ. Παπαδάκης εξήγησε ότι οι πλείστες χώρες μέλη της ΕΕ δεν αντιλήφθηκαν από την αρχή το μέγεθος του προβλήματος με αποτέλεσμα να βγουν στην επιφάνεια οι ανεπάρκειες του συστήματος μόλις η προσφυγική κρίση κορυφώθηκε. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παπαδάκης κάκισε συμπεριφορές κλεισίματος εσωτερικών συνόρων και λογικές ανέγερσης φρακτών σημειώνοντας ότι αυτά αποτελούν σημάδια αποσύνθεσης της ιδέας της ΕΕ η οποία εδράζεται στην αρχή της αλληλεγγύης. Θα έπρεπε, συνέχισε, το Συμβούλιο από την αρχή να αναλάβει δράση ακυρώνοντας τέτοιες λογικές.
Στη συνέχεια της τοποθέτησης του ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε και σε μια άλλη πτυχή του ζητήματος, αυτή των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας στις χώρες μέλη της ΕΕ. Και πάλι υπέδειξε ότι αυτά τα φαινόμενα προκύπτουν λόγω ακριβώς της έλλειψης σωστής πολιτικής αντιμετώπισης του ζητήματος σημειώνοντας πως ενδεχομένως και η πολιτική των ανοικτών συνόρων όπως ακολουθήθηκε τελικά να έκανε τους Ευρωπαίους πολίτες να ‘μαζευτούν’. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών μελών όπου παρατηρούνται φαινόμενα γκετοποίησης μεταναστών, κάτι που στο τέλος της ημέρας προκαλεί νέα προβλήματα καθώς οι χώρες μέλη δεν καταφέρνουν να ενσωματώσουν τους μετανάστες.
Ευθύνες στην ΕΕ ή καλύτερα σε χώρες μέλη της ΕΕ έριξε ο κ. Παπαδάκης και όσον αφορά τα γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης εξηγώντας πως οι πολιτικές κυβερνήσεων της ΕΕ οδήγησαν άμεσα ή έμμεσα στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής από όπου προέρχονται προσφυγικές ροές. Τέλος, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως συντάκτης της γνωμοδότησης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου και την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τη Μετανάστευση (2015/2095(ΙΝΙ)) λέγοντας πως ουσιαστικά η γνωμοδότηση αυτή ήταν μια προσπάθεια συγκερασμού διαφορετικών προσεγγίσεων του ζητήματος.
Στη συνέχεια ο Ευρωβουλευτής άκουσε τις απόψεις κυβερνητικών και μη φορέων που ασχολούνται με το εν λόγω ζήτημα στην Κύπρο ενώ ακολούθησε ευρεία συζήτηση. Σημειώνεται ότι η εν λόγω δημόσια συζήτηση αποτελεί την τέταρτη μιας σειράς συναντήσεων που το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο θα διοργανώσει κατά το τρέχον έτος με όλους τους Κύπριους Ευρωβουλευτές.