Ο κ. Παπαδάκης, στη γραπτή του ερώτηση, είχε επισημάνει την εφαρμογή του εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία σε γεωργικά προϊόντα από την ΕΕ και ότι η Επιτροπή αποφάσισε να παράσχει οικονομική βοήθεια στα κράτη μέλη της και, κατά συνέπεια, στην Κύπρο και στους παραγωγούς της, που είχαν πληγεί οικονομικά, αφού δεν μπορούσαν να εξαγάγουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία.
Ο Ευρωβουλευτής έθιξε επίσης ότι σημαντικό πρόβλημα στην Κύπρο αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μαντόρας και πορτοκαλιού, οι οποίοι έχουν πληγεί από το εμπάργκο, και ενδεχόμενη διακοπή αυτής της βοήθειας θα τους οδηγήσει σε καταστροφή. Το ρωσικό εμπάργκο μεγιστοποίησε τα αδιέξοδα στον αγροτικό κόσμο της Κύπρου και γι’ αυτό χρειάζονται δραστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και των παραγωγών, μιας και η στήριξη των κυπριακών προϊόντων κρίνεται επιτακτική.
Απαντώντας στην γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ, Δημήτρη Παπαδάκη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Φιλ Χόγκαν, αρμόδιος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, επισήμανε ότι τα εν λόγω μέτρα αποτέλεσαν μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση σε απρόβλεπτες διαταραχές της αγοράς λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Δεν είχαν ως σκοπό την αντιμετώπιση επίμονων ανισορροπιών στην αγορά και, ως εκ τούτου, καταργήθηκαν σταδιακά.
Επίσης ανέφερε ότι διατέθηκαν στην Κύπρο 5060 τόνοι φρούτων, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 89,9 % του συνόλου των ποσοτήτων που διατέθηκαν για την Κύπρο. Τέλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι η Επιτροπή καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει το σταδιακό άνοιγμα νέων αγορών με την άρση των απαγορεύσεων για λόγους υγειονομικής προστασίας, ιδίως σε χώρες της Ασίας και της Αμερικής, ώστε να καταστεί δυνατή η διαφοροποίηση των εμπορικών εταίρων.
Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή
30.08.2018