“
Η ΕΕ αναμένει από τις τουρκικές αρχές να δώσουν συνέχεια στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απάντησε στη γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για άμεση απελευθέρωση του εκ των επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην Τουρκία, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι η κράτηση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς στην Τουρκία, από τον Νοέμβριο του 2016,είναι παράνομη και αστήρικτη νομικά και θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα. Ο κ. Παπαδάκης στην ερώτηση του τόνισε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί για άλλη μια φορά, δηλώνοντας ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι δεσμευτικές, απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο το κράτος δικαίου.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος στην απάντηση της δήλωσε ότι η ΕΕ αναμένει από τις τουρκικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής δικαιοσύνης, να δώσουν συνέχεια στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. “Η ΕΕ αναμένει να σημειωθεί απτή πρόοδος στην Τουρκία όσον αφορά το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς”, τόνισε η Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος υπενθύμισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενσωματώνεται στο εσωτερικό δίκαιο της Τουρκίας και ότι η παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα αποτελούσε παραβίαση των αρχών και των αξιών της ίδιας της Τουρκίας.
Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή
13.02.2019