Οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται ότι τα πλείστα νομοθετήματα που προστατεύουν τα δικαιώματα τους, είναι Ευρωπαϊκά, τονίζει ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, υποψήφιος για επανεκλογή, Δημήτρης Παπαδάκης. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times αναγνωρίζει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά υποδεικνύει ότι σίγουρα η Κύπρος δεν θα ήταν καλύτερα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και σίγουρα η Ευρώπη του σήμερα είναι πολύ καλύτερη από την Ευρώπη του χθες.
Ποιό είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο;
Μια προοδευτική, δυνατή Ευρώπη ή μια αποδυναμωμένη Ευρώπη. Αυτό είναι το διακύβευμα. Λόγω της κρίσης, όχι μόνο της οικονομικής αλλά και της ιδεοπολιτικής κρίσης, δυστυχώς παρουσιάζεται εδραίωση των ακροδεξιών κινημάτων, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά τα κινήματα, όχι μόνο δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην Ευρώπη, αλλά αντίθετα εργάζονται για την αποτυχία της. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα. Σε αυτές τις Ευρωεκλογές, ο Ευρωπαίος πολίτης θα επιλέξει, εάν θα ενισχυθούν, ή όχι, ο ευρωσκεπτικισμός, η ακροδεξιά και οι «νεοφασιστικές» δυνάμεις. Σε αυτές τις Εκλογές θα επιλέξουμε, αν θέλουμε μια Ευρώπη δυνατή. Μια Ευρώπη, που θα συναντήσει τις αρχές και τις αξίες που την ίδρυσαν, μια Ευρώπη για τους λαούς και τους πολίτες της. Με προοδευτική κατεύθυνση, κοινωνικές πολιτικές και μακριά από τον συντηρητισμό, που εμποδίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ειδικότερα για την Κύπρο; Ποιό είναι το μεγάλο στοίχημα;
Η Κύπρος είναι κομμάτι της Ευρώπης, συνεπώς το διακύβευμα παραμένει το ίδιο. Ωστόσο, πρέπει να το δούμε από την σκοπιά της Κύπρου, ενός μικρού κράτους, που μετέχει αυτή την στιγμή σε μια μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Τι χρειάζεται η Κύπρος; Στην Κύπρο τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα: συμμετοχή σε μια μεγάλη πολιτική οικογένεια ή απομόνωση, πάλη για μια καλύτερη Ευρώπη ή προσέγγιση καταστροφολογίας, δημοκρατία ή σκοταδισμός, ΕΔΕΚ ή ΕΛΑΜ, μια Ευρώπη δυνατή και προοδευτική ή μια Ευρώπη αποδυναμωμένη; Ακούω συχνά συμπολίτες μας, θυμωμένους και απογοητευμένους, να αναρωτιούνται τι καλό είδαμε από την Ευρώπη. Κι όμως, για ένα κράτος, όπως η Κύπρος, είναι η σημαντικότερη συμμαχία. Να έχει εταίρους, πάνω στους οποίους να μπορεί να βασιστεί, να γίνει βασικός παίχτης στην σκακιέρα των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη. Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από οφέλη που προέρχονται από Ευρωπαϊκά νομοθετήματα. Και θα το πάω και ένα βήμα παραπέρα. Όσο επαχθές και αν ήταν, όταν χρειαστήκαμε πραγματικά βοήθεια, ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση που μας στήριξε και μας δάνεισε χρήματα. Οι πολίτες, έχουν συνδέσει όλα τα επαχθή μέτρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως πρώτα πρέπει να αναλογιστούμε πώς οδηγηθήκαμε στην κρίση και τι ζητήσαμε από τους Ευρωπαίους, τι διεκδικήσαμε. Μάθαμε να λέμε φταιν οι άλλοι, για να μην πούμε φταίμε εμείς. Είναι η Ευρώπη τέλεια; Ασφαλώς όχι, αλλά σίγουρα η Κύπρος δεν θα ήταν καλύτερα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και σίγουρα η Ευρώπη του σήμερα είναι πολύ καλύτερη από την Ευρώπη του χθες. Αν οι πολίτες στις 26 Μαΐου επιλέξουν σωστά, η Ευρώπη του αύριο θα ναι ακόμα καλύτερη. Για την Κύπρο λοιπόν, είναι ακόμα πιο σημαντικό να επιλέξει μια δυνατή κα προοδευτική Ευρώπη. Γιατί, μια δυνατή Ευρώπη σημαίνει και δυνατή Κύπρος.
Οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με την 15η επέτειο από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ποιο είναι το μεγαλύτερο όφελος που είχαμε από την ένταξη;
Μπήκαμε στην Ε.Ε για το Κυπριακό αλλά τα οφέλη από την Ε.Ε δεν περιορίζονται στο Εθνικό ζήτημα. Ναι, εκεί αποκτούμε σιγά-σιγά συμμάχους, αποκαλύπτουμε την τουρκική στάση και αδιαλλαξία. Σε αυτό όμως που θέλω να σταθώ είναι στα οφέλη του Κύπριου πολίτη στην καθημερινότητά του. Ξέρετε, επειδή οι οδηγίες που εκδίδονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρειάζονται ενσωμάτωση με νόμο που ψηφίζεται από την Βουλή, οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται ότι τα πλείστα νομοθετήματα που προστατεύουν τα δικαιώματα τους, είναι Ευρωπαϊκά. Και όμως, η σφραγίδα και ο έλεγχος ποιότητας στα προϊόντα που καταναλώνουμε είναι υποχρέωση που πηγάζει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η προστασία του καταναλωτή διέπεται από ευρωπαϊκά νομοθετήματα, το ίδιο ισχύει και με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, τόσο στην Λευκωσία, όσο και στην Λάρνακα, αλλά και στην Λεμεσό, έγινε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια είναι πολύ βολικό να παρασιωπούν τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου, ώστε να παίρνουν τα εύσημα άλλοι. Τα παιδιά μας, οι νέοι μας μπορούν να ταξιδέψουν και να σπουδάσουν και να δουλέψουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, ως ισότιμοι ευρωπαίοι πολίτες. Σκεφτείτε μόνο την ανησυχία των περισσότερων πολιτών με το άκουσμα του Brexit. Λαμβάναμε καθημερινά τηλεφωνήματα από γονείς που ανησυχούσαν σχετικά με τα δίδακτρα των παιδιών τους στα Αγγλικά πανεπιστήμια, σχετικά με την διαμονή τους κτλ. Σκεφτείτε τι θα γινόταν, αν η Κύπρος βρισκόταν εκτός αυτού του μεγάλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε μπορεί να έγινε για Εθνικούς λόγους αλλά άλλαξε την ζωή μας και θα συνεχίσει να την αλλάζει. Εμείς αγωνιζόμαστε για να αλλάζουμε την ζωή μας προς το καλύτερο και προς όφελος όλων των Κυπριών πολιτών.
Η ένταξη είχε δημιουργήσει πολλές προσδοκίες για τη συμβολή της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Η πρόσφατη δε χλιαρή αντίδραση των εταίρων μας στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προκαλούν απογοήτευση στην κοινή γνώμη.
Όπως είπα και προηγουμένως, η Ευρώπη δεν είναι τέλεια. Προσπαθούμε να την κάνουμε καλύτερη. Ο αγώνας αυτός δεν είναι εύκολος. Και σίγουρα υπάρχουν φωνές συντηρητικές στην Ευρώπη, που δεν συμμερίζονται το όραμα μιας κοινής Εξωτερικής πολιτικής, στην Ε.Ε. Για το θέμα των Τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ παραθέτω για περισσότερο από ένα χρόνο, στο δημόσιο διάλογο, την άποψη ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά της, εάν δεν της επιβληθούν κυρώσεις, όπως αντίστοιχα είχαν επιβληθεί κυρώσεις στην Ρωσία από την ΕΕ. Μόνο τότε η Τουρκία θα ξανασκεφτεί τις προκλητικές αυτές ενέργειες. Πριν μερικά χρόνια, το να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία ήταν εξωπραγματικό, τώρα υπάρχουν πολλές προοδευτικές φωνές στην Ευρώπη που έχουν την ίδια αντίληψη. Πρέπει επιτέλους να εξεταστεί το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, πρέπει να βλέπουμε παράλληλα και ποιες είναι οι διπλωματικές ενέργειες της δικής μας πλευράς. Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία περιορίζεται σε καταδικαστικές ανακοινώσεις, τι αναμένουμε να πράξουν τα άλλα κράτη; Επειδή, ως λαός, τείνουμε να ξεχνούμε εύκολα, θέλω να θυμίσω ότι το 2015, όταν μετά από δική μας πρόσκληση, ήρθε ο Gianni Pitella στην Κύπρο, ο τότε επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Κοινοβούλιο, είχαμε εξασφαλίσει την πιο ισχυρή και καταδικαστική δήλωση Πολιτικής Ομάδας, εναντίον της Τουρκίας και των επιδρομικών ενεργειών της. Δεν αρκεί λοιπόν να αναμένουμε από την Ευρώπη να αντιδράσει, πρέπει πρώτα να αντιδρούμε εμείς, πρακτικά, όχι μόνο στα λόγια και έπειτα να απαιτούμε την αντίδραση των εταίρων μας.
Πώς αποτιμάτε την πρώτη σας θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Θεωρώ ότι ήταν μια επιτυχημένη και παραγωγική θητεία. Επιτυχημένη και παραγωγική με γνώμονα πάντα το τι κάναμε για τον Κύπριο πολίτη και την Κύπρο μας. Με την δική μας υποστήριξη, ξεκίνησε το έργο WIFI4EU, το οποίο θεωρώ εξαιρετική έξυπνη και σύγχρονη πρόταση για τις Ευρωπαϊκές χώρες. Κάναμε παρεμβάσεις για την πρόσβαση σε φθηνά και ποιοτικά φάρμακα, για το περιβάλλον για το ανεργιακό επίδομα στην Κύπρο και πολλές άλλες ερωτήσεις και παρεμβάσεις που αφορούν ανησυχίες των πολιτών. Παρόλο ότι ήταν η πρώτη μου θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ομάδα μου, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, μου εμπιστεύτηκε το ρόλο του σκιώδους εισηγητή για την ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην Ε.Ε, όπως επίσης και την έκθεση για το πολυσχιδές ζήτημα της μετανάστευσης. Αντίστοιχη τιμή ήταν για μένα και η συμμετοχή μου στην ad hoc επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τρομοκρατία, όπου συμμετέχω ως ο μόνος Κύπριος Ευρωβουλευτής. Έχουμε ξεκινήσει μια πολύ επιτυχημένη πορεία και σε μια πενταετία με σκληρή δουλειά από όλους τους συνεργάτες του γραφείου μου έχουμε πετύχει πολλά. Ζητούμε την στήριξη του κόσμου για να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά και στην επόμενη πενταετία.
Αλήθεια, πόσο αποτελεσματικός μπορεί να είναι ένας ευρωβουλευτής, πόσο μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα στην ΕΕ;
Η αποτελεσματικότητα ενός ευρωβουλευτή αντανακλά και την όρεξη του για δουλειά αλλά και την Ομάδα από την οποία προέρχεται και συμμετέχει. Αντιλαμβάνεστε, η συμμετοχή στην δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ικανό βάθρο για να ακουστείς και να επηρεάσεις. Βέβαια, πρέπει να αντιληφθούμε ότι ούτε οι νοοτροπίες αλλάζουν από την μια μέρα στην άλλη, ούτε τα συμφέροντα. Γι αυτό επιμένω και τονίζω κάθε φορά, ότι αν θέλουμε μια Ευρώπη καλύτερη και μια Κύπρο καλύτερη, η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών πρέπει να βγει ενισχυμένη από αυτές της Ευρωεκλογές.
Λαϊκισμός, απαξίωση, άνοδος των ευρωσκεπτικιστών έχουν στο υπόβαθρό τους την απόσταση των πολιτών από την πολιτική και τα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Μπορεί η ΕΕ να μειώσει αυτή την απόσταση και πώς;
Ναι, και θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια η απόσταση έχει μειωθεί. Ο ευρωπαίος πολίτης σίγουρα δεν γνωρίζει το πλήρες φάσμα των νομοθετημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βελτιώνουν την ζωή του ή προστατεύουν τα δικαιώματα του, ωστόσο δεν έχει την άγνοια που είχε παλιότερα. Η Ε.Ε τρέχει διάφορες επικοινωνιακές καμπάνιες, έτσι ώστε ο πολίτης να πληροφορείτε για τον ρόλο της Ε.Ε στην ζωή του αλλά ταυτόχρονα για τα δικαιώματα του και το βήμα που του δίνεται σε αυτή την μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Ο Ευρωσκεπτικισμός αναπτύχθηκε λόγω των πολιτικών ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών τα οποία θεωρούν εαυτούς ως την «ελίτ» των ευρωπαϊκών κρατών. Οι πολιτικές αυτές, είναι λογικό ότι και προβλημάτισαν και απογοήτευσαν του πολίτες. Είναι όμως σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ένωση κρατών, τα οποία προωθούν και τα δικά τους συμφέροντα. Το ζήτημα είναι να προωθούνται και να υπερισχύουν οι δυνάμεις στην Ε.Ε., οι οποίες θέλουν και εργάζονται για την Ευρώπη των λαών και των πολιτών και όχι για την Ευρώπη των συμφερόντων. Η Κύπρος δεν θα ήταν καλύτερα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπώς ο Ευρωσκεπτικισμός και η πολιτική της απομόνωσης δεν χωρεί σε μια πατρίδα, όπως είναι η Κύπρος.
Αρκετοί πολιτικοί αλλά και αναλυτές, κατά κύριο λόγο από τη χώρα της δεξιάς, υποστηρίζουν ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλείται από τη συντηρητική αριστερά και την ακροδεξιά. Eίναι δόκιμη η ταύτιση της αριστεράς με την άκρα δεξιά;
Δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να ταυτίσω τα εγκλήματα του σοβινισμού και του φασισμού με οτιδήποτε άλλο. Ο συντηρητισμός είναι σίγουρα τροχοπέδη για την ανάπτυξη και πρόοδο της Ευρώπης και των Ευρωπαϊκών κρατών. Ωστόσο, τόσο η Ευρώπη όσο και η Κύπρος έχουν τραυματιστεί από φασιστικά στοιχεία και θα ήταν τουλάχιστον αδόκιμο να βάζω στον ίδιο πανέρι την άκρα δεξιά, τον φασισμό και τον σοβινισμό με οτιδήποτε άλλο. Αυτή την στιγμή, η μεγαλύτερη απειλή στην Ευρώπη είναι η εδραίωση των ακροδεξιών κομμάτων. Γιατί; Γιατί απλούστατα δεν θέλουν την Ευρώπη. Δεν θέλουν την συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών και το έργο τους περιορίζεται στην αποδόμηση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δεν είναι τυχαίο που η ακροδεξιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και πιο συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι παντελώς περιθωριοποιημένη, χωρίς ρόλο και χωρίς επιρροή. Ένα ισχυρό ευρωπαϊκό οικοδόμημα χρειάζεται προοδευτική κοινωνικοκεντρική προσέγγιση και μοναδική απάντηση στις απειλές είναι η ισχυρή παρουσία των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη.
Πηγή: https://cyprustimes.com/kypros/politiki/dimitris-papadakis-sti-ct-dynati-ee-simainei-dynati-kypros/?fbclid=IwAR2uvutAbqLvBX7ThXT5uoUsg580iL4CMtWuDWuCS2hxlwLuHayNb9dO5jE