Σε γραπτή ερώτηση που κατέθεσε με προτεραιότητα, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποχρεώνει την Επιτροπή να απαντήσει γραπτώς, εντός τριών εβδομάδων, σχετικά με την προκλητική παραβίαση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
Ο Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού παραβιάζει κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδάκης τονίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι τέτοιες ενέργειες συνιστούν απειλή και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και ζητά από την Επιτροπή να απαντήσει για το τι προτίθεται να κάνει για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ως πλήρους κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθεί αυτούσια η ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Την Παρασκευή (3/10/2014) η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλόμενους -NAVTEX-, με την οποία δεσμεύει θαλάσσιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας επικαλούμενη σκοπούς έρευνας, με προφανή στόχο να παρεμποδίσει τις έρευνες και γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, οι «Gelibolu» και «Μιζράκ», παρακολουθούν στενά το πλοίο - γεωτρύπανο της ENI - ΚOGAS SAIPEM - 10000, το οποίο πραγματοποιεί γεώτρηση στο τεμάχιο «9» και στο κοίτασμα «Ονασαγόρας». Επίσης, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Mπαρμπαρός» αλωνίζει κατά μήκος της ζώνης μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού, με πρόσχημα τις σεισμογραφικές έρευνες.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού παραβιάζει κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ENI - KOGAS, που δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, μετά από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Δεδομένων αυτών των γεγονότων ερωτάται η Επιτροπή:
1. Είναι ενήμερη για αυτές τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας;
2. Αντιλαμβάνεται ότι τέτοιες ενέργειες συνιστούν απειλή και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και τι προτίθεται να κάνει για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ως πλήρους κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή
07/10/2014