Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ως εισηγητής της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσίασε την γνωμοδότησή του, σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου, για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, υπό το φως της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.
Κατά την εισαγωγή του, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι οι αρχές που εξαγγέλλονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αναφορικά με τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, αναγνωρίζουν την εγγενή αξιοπρέπεια και αξία, όπως επίσης και τα ίσα και αναφαίρετα δικαιώματα όλων των μελών της ανθρώπινης κοινωνίας, ως θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της προσβασιμότητας και της ισότητας στον κόσμο.
Παράλληλα, καταδίκασε το γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και διακρίσεις, που σχετίζονται με την προσβασιμότητα, την κινητικότητα και τη συμμετοχή στην απασχόληση, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακόμη, ο Ευρωβουλευτής, τόνισε τον ρόλο των γυναικών, οι οποίες συνήθως έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών και των εξαρτώμενων ατόμων με αναπηρία και επισήμανε ότι αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην πρόσβαση των γυναικών σε θέσεις εργασίας και στην επαγγελματική τους εξέλιξη και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις συνθήκες απασχόλησής τους.
Στη συνέχεια κάλεσε την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να συμπεριλάβει στην πρόταση ψηφίσματός της, τις ακόλουθες προτάσεις του:
•
Σύσταση προς τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι η απασχόληση των ατόμων με αναπηρίες περιλαμβάνεται στα εθνικά μεταρρυθμιστικά προγράμματά τους,
•
Καλεί τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε κατά των διακρίσεων,
•
Προσαρμογή όλων των χώρων εργασίας, ώστε να ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες με σκοπό τη δυνητική πρόσληψη ατόμων με κάθε είδους αναπηρία,
•
Επιμονή στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Επιπλέον, ο Ευρωβουλευτής κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη της κοινωνικής και οικονομικής ένταξης των ατόμων με αναπηρίες, την ευαισθητοποίηση, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και των ηλικιωμένων, καθώς η ανεργία μπορεί να οδηγήσει σε φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και προβλήματα ψυχικής υγείας.
Τέλος, ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε την σημασία της επικαιροποίησης και της ανανέωσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναπηρία, μετά το 2020, με στόχο την περαιτέρω μείωση των ανισοτήτων για τα μειονεκτούντα άτομα και την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής τους ένταξης και ανεξαρτησίας.
Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή
28.10.2020