Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Όλιβερ Βαρχέλι, Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, απάντησε στην γραπτή ερώτηση που απέστειλαν από κοινού, στις 25 Φεβρουαρίου 2022, οι Ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδάκης, Κώστας Μαυρίδης, Λευτέρης Χριστοφόρου, Λουκάς Φουρλάς, Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, σχετικά με τον πρόεδρο της τ/κ συντεχνίας του Τύπου, Αλί Κισμίρ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολυετή φυλάκιση.
Στην απάντησή του, ο κ. Βαρχέλι, αναφέρει ότι η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν βασική αρχή της Ένωσης, η δε εργαλειοθήκη της Ένωσης για την προάσπιση και την προώθησή τους, τόσο εντός των συνόρων της όσο και στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής, ενισχύεται.
Τονίζεται ότι η χορήγηση άδειας σε αλλοδαπούς για να εισέλθουν στην επικράτεια μιας χώρας αποτελεί εθνική αρμοδιότητα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να εξετάσει ενέργειες τρίτων χωρών, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ελέγχων ασφαλείας σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Παράλληλα, η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις περιπτώσεις του δρ. Okan Dağlı, του δημοσιογράφου Ali Kișmir, καθώς και του δρ. Ahmet Cavit An και του κ. Ali Bizden, στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2021. Η Επιτροπή είναι επίσης ενήμερη ότι, τον Φεβρουάριο του 2022, ο κ. Kişmir ειδοποιήθηκε ότι θα διωχθεί ποινικά στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για «προσβολή και συκοφαντική δυσφήμιση των δυνάμεων ασφαλείας», λόγω άρθρου που έγραψε το 2020. Η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της για τις απόπειρες υπονόμευσης της ελευθερίας της έκφρασης και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Ο Επίτροπος, στην απάντησή του, επισημαίνει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η ΕΕ χρηματοδότησε το έργο επιχορηγήσεων «Πιο ισχυρή, πιο ελεύθερη και πιο ηθική δημοσιογραφία», το οποίο υλοποιείται από την τουρκοκυπριακή ένωση δημοσιογράφων. Κύριος στόχος του έργου αυτού είναι η ενίσχυση της ικανότητας των δημοσιογράφων και των οργανισμών μέσων ενημέρωσης να προωθούν και να υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο της Πλατφόρμας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρακολουθεί επί του παρόντος την ελευθερία της έκφρασης ως θεμελιώδες δικαίωμα.
Καταληκτικά σημειώνει ότι, ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας και η δεοντολογική δημοσιογραφία, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει, αποτελούν προτεραιότητες μιας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για τη στήριξη της κυπριακής κοινωνίας των πολιτών, με ιδιαίτερη έμφαση σε δικοινοτικά έργα της κοινωνίας των πολιτών. Η εν λόγω πρόσκληση υποβολής προτάσεων δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2022.
Βρυξέλλες,
17.05.2022