Πως κρίνετε τα όσα εξελίσσονται στην ΕΔΕΚ τα τελευταία δύο χρόνια, δηλαδή από τότε που σας διέγραψαν μέχρι και σήμερα;
Δυστυχώς η σημερινή ηγεσία της ΕΔΕΚ δεν μπορεί να διαδραματίσει κανένα ρόλο σε παρεμβάσεις και πολιτικές συζητήσεις, όπως θα έπρεπε να αρμόζει σε ένα σοσιαλιστικό Κόμμα. Η λογική την οποία ακολουθεί ο Μ. Σιζόπουλος και οι λίγοι που του έχουν απομείνει, έχουν οδηγήσει το Κόμμα σε κοινωνική απομόνωση καθώς στα μάτια του κόσμου, δυστυχώς η ΕΔΕΚ, έχει πλέον ταυτιστεί με την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων και όχι με το κοινό καλό, προκαλώντας έτσι την απαξίωση από την ίδια την κοινωνία.
Η δική σας ευθύνη μέχρι που φτάνει;
Έκρουα τον κώδωνα του κινδύνου σε συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, κατ’ επανάληψη, από το 2017. Όφειλα αρχικά να τα θέσω εντός των συλλογικών οργάνων του Κόμματος. Προειδοποίησα για εκτροπή από τις βασικές αρχές λειτουργίας του Κόμματος. Τοποθετήθηκα απέναντι στο φαινόμενο του παραγοντισμού, που αναπτύσσεται στο Κόμμα και απαξιώνει τα συλλογικά όργανα και υποτιμά τους ίδιους τους συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Καταδίκασα τη στάση του προέδρου που δεν παρέδιδε το μητρώο μελών στον καθ’ ύλην αρμόδιο, που είναι ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Συναντήθηκα μαζί του επανειλημμένα και έθεσα τα κακώς έχοντα του Κόμματος, τόσο στον ίδιο όσο και στα συλλογικά όργανα. Καμία αντίδραση δεν υπήρξε. Όταν το 2018 ξεκίνησε ένας κύκλος παραιτήσεων σημαντικών στελεχών, τοποθετήθηκα τότε δημόσια και κάλεσα τον πρόεδρο να αλλάξει στάση και συμπεριφορά και αυτός απάντησε ότι «όποιου δεν του αρέσει να πάρει το καπελάκι του και να φύγει».
Εξαντλήσατε λοιπόν όλα τα περιθώρια;
Σε απόλυτο βαθμό. Αν επικρίνω σε κάτι τον εαυτό μου, είναι ότι έκανα περισσότερη υπομονή και ίσως να έπρεπε να είχα δημοσιοποιήσει νωρίτερα αυτά που έβλεπα να συμβαίνουν στο Κόμμα.
Μετά την διαγραφή σας θεωρείτε ακόμη τον εαυτό σας μέλος της ΕΔΕΚ; Εντάσσεστε πλέον ξεκάθαρα στην ομάδα διάσωσης του κόμματος;
Δεν μπορεί κανένας να μου αφαιρέσει την ιδιότητα του ΕΔΕΚίτη. Είμαι ο Ευρωβουλευτής του κόσμου της ΕΔΕΚ. Παρά τον ανήθικο πόλεμο που δέχτηκα από την ηγεσία, ο κόσμος με στηρίζει. Ήμουν και είμαι πιστός στις αρχές του Κόμματος. Συμπορεύομαι με όλους τους συναγωνιστές που θέλουν να σώσουν αυτό το Κόμμα. Με όλους αυτούς που θέλουν να του δώσουν πίσω την χαμένη του αξιοπρέπεια και αίγλη. Να γίνει το Κόμμα πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι ένας κομπάρσος του περιθωρίου. Προσδοκώ ότι ο κόσμος της ΕΔΕΚ θα αποκαταστήσει την τάξη. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Απαιτούμε την πραγματοποίηση ενός δημοκρατικού συνεδρίου, με βάση το μητρώο μελών του 2017, με το οποίο μάλιστα είχε εκλεγεί ο Μ. Σιζόπουλος ως πρόεδρος του Κόμματος.
Σε περίπτωση που δεν εισακουστεί η πρότασή σας, η επόμενη πράξη θα παιχτεί στα δικαστήρια;
Κατ’ αρχάς υπάρχει παραβίαση αποφάσεων Δικαστηρίου. Έχει ληφθεί απόφαση ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ένα συνέδριο, χωρίς την επαρχιακή διάσκεψη Λευκωσίας, η οποία κρίθηκε παράνομη από το Δικαστήριο. Δεν μπορεί να θεωρείται νόμιμη η διεξαγωγή του συνεδρίου. Προφανώς μπορεί να «παιχτεί» η επόμενη πράξη στα Δικαστήρια, αλλά εμείς, πάνω από όλα, θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί πολιτική λύση. Και αυτή η λύση, είναι ένα καθαρό συνέδριο όπου ο καθένας θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα τον νέο πρόεδρο του Κόμματος.
Θα επιμείνω, σε σχέση με την λύση που μπορεί να δοθεί μιας και ο κ. Σιζόπουλος μετά και από την έκκληση της ομάδας είπε ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να τοποθετηθεί ενώπιων των συλλογικών οργάνων του κόμματος.
Όπως ανάφερα και προηγουμένως, είχαν υπάρξει πάρα πολλές τοποθετήσεις στα συλλογικά όργανα, παλαιότερα, από αρκετούς συναγωνιστές, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση και καμία ενέργεια για να αντιμετωπιστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συλλογικά όργανα, όσο και να λένε ότι υπάρχουν, είναι παράνομα. Ό,τι παρουσιάζεται σήμερα, ότι εκπροσωπεί την ΕΔΕΚ, είναι άνομα σώματα, χωρίς πολιτική και νομική υπόσταση. Προήλθαν μέσα από μηχανορραφίες και προσπάθειες να ξεγελαστεί η δικαιοσύνη. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την ούτω καλούμενη ηγεσία της ΕΔΕΚ αποτελεί ντροπή και κατάντια για την δημοκρατία της χώρας και αναμένω από τις αρμόδιες αρχές του κράτους να παρέμβουν σε όλα αυτά που συμβαίνουν.
Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
H Γενική Εισαγγελία θα πρέπει αυτεπάγγελτα να παρέμβει στο βαθμό που την αφορά όπως και ο Γενικός Ελεγκτής, όσον αφορά το ζήτημα των οικονομικών της ΕΔΕΚ. Τα κόμματα λαμβάνουν κρατική χορηγία και θα έπρεπε να ελέγχονται για την χρήση της. Μην λησμονούμε ότι έχουν γίνει σημεία και τέρατα σ’ αυτόν τον τομέα, όπου σχετικά δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στον τύπο, το επιβεβαιώνουν.
Και μέχρι τότε θα είστε απλοί παρατηρητές των κινήσεων του Μαρίνου Σιζόπουλου;
Το κύμα μεγαλώνει και η συνεννόηση βρίσκει ανταπόκριση και συντονισμό. Δεν είναι πλέον μόνα τους τα 607 μέλη της Ομάδας για τη Σωτηρία και την Αναδιοργάνωση της ΕΔΕΚ. Είναι οι Βουλευτές του Κόμματος, ο Ευρωβουλευτής, ιστορικά και ιδρυτικά στελέχη αλλά και οι εκατοντάδες συναγωνιστές που επιθυμούν άμεσα την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην ΕΔΕΚ. Θα υπάρξουν πιέσεις και πολιτικές εκδηλώσεις, που θα επιδείξουν αυτή την αποφασιστικότητα και απαίτηση.
Με τους βουλευτές του Κόμματος, με τους οποίους έχετε χρόνια να μιλήσετε, ποια είναι σήμερα η σχέση σας;
Υπάρχει συντονισμός και κοινός στόχος, παρόλες τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν, από διαδικασίες του παρελθόντος. Το σημαντικό αυτή την στιγμή είναι να αποκατασταθεί η τάξη στο Κόμμα και όταν λειτουργήσει ξανά δημοκρατικά, μέσα στα πλαίσια του διαλόγου, μπορούμε να ανταλλάξουμε, τόσο απόψεις όσο και επιχειρήματα. Αυτή την ώρα υπάρχει μια ευρύτερη συνεννόηση και ο στόχος είναι η πραγματοποίηση ενός δημοκρατικού συνεδρίου.
Η προεδρία της ΕΔΕΚ σας ενδιαφέρει;
Πρώτιστος στόχος είναι να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο Κόμμα και τα υπόλοιπα ακολουθούν.
Μελλοντικά θα βλέπατε αυτή την εξέλιξη;
Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Συμφωνείτε με τον πρόεδρο του Κόμματος ότι είναι καλύτερα να πάτε με τον υποψήφιο που υποστηρίζει το ΔΗΚΟ που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης;
Δεν πρόκειται να μπω σε λογικές τακτικισμού, ούτε να σχολιάσω συγκεκριμένες υποψηφιότητες, σε αυτή την φάση. Το Κόμμα για να είναι αξιόπιστο στη κοινωνία πρέπει πρώτα να λειτουργήσει στη βάση των δημοκρατικών αρχών του. Πως μπορεί να αποταθεί στην ίδια την κοινωνία, όταν είναι σε διάσταση με την συντριπτική πλειοψηφία των μελών που αυτοαποκαλείται ηγεσία;
Εσείς με ποιον από τους υποψήφιους προέδρους βρίσκεστε πιο κοντά;
Θα τοποθετηθώ δημόσια την ώρα που πρέπει. Αυτή την στιγμή προέχει να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο Κόμμα. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Δυστυχώς όμως η αντιπολίτευση έφαγε γκολ από τα αποδυτήρια, μη καταφέρνοντας να καταλήξει σε κοινό υποψήφιο, απέναντι από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Από εκεί και πέρα αναμένω να δω και τις θέσεις όλων των υποψήφιων και θα πάρω θέση όταν πρέπει.
Και επειδή υπάρχουν υποψήφιοι που μιλούν για αλλαγή στη Κύπρο κάνοντας αναφορά και στα φαινόμενα διαφθοράς, ποια είναι η εικόνα της χώρας που αποκομίζετε εσείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Δυστυχώς η εικόνα της Κύπρου είναι βαθιά λαβωμένη λόγω των χρυσών διαβατηρίων. Έχει πληγεί η αξιοπιστία της χώρας για αυτό θα πρέπει και σε πρακτικό επίπεδο να υπάρξουν βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα ο χρόνος απόδοσης της δικαιοσύνης. Πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές σε νοοτροπίες και συμπεριφορές. Σε σχέση με τα κοινωνικά ζητήματα, συγκριτικά και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Κυπριακή κοινωνία διακατέχει ένας ιδιότυπος συντηρητισμός. Όποιο θέμα κι αν προκύψει, μπαίνουμε πίσω από χαρακώματα. Δεν υπάρχει εποικοδομητικός διάλογος και η κοινωνία συνήθως διχάζεται.
Μήπως και οι πολιτικοί μας αναγκαστικά παραμένετε συντηρητικοί γιατί τρέμετε το πολιτικό κόστος;
Προφανώς. Υπάρχει ο φόβος να μην κακoφανιστούν οι ψηφοφόροι. Όμως με αυτό το τρόπο, η κοινωνία μας δεν μπορεί να πάει μπροστά. Θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το πως σκέφτεται η κοινωνία σήμερα, τους προβληματισμούς, να μελετήσουμε σοβαρά τις θέσεις των νέων και όχι μόνο, να τους καλούμε να συμμετέχουν ενεργά σε εκλογικές διαδικασίες και ουσιαστικά να τους δώσουμε φωνή.
Ίσως και αυτό να είναι πρόβλημα και της ΕΔΕΚ, ενός σοσιαλιστικού Κόμματος που σε πολλά ζητήματα επιδεικνύει έναν δυσανάλογο και αταίριαστο συντηρητισμό;
Αναλογιστείτε ότι η τωρινή ηγεσία της ΕΔΕΚ αντιπαλεύεται τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα, το ΓΕΣΥ, για να εξυπηρετηθούν τα προσωπικά συμφέροντα του προέδρου της. Σαφώς και υπάρχει πρόβλημα!