Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Καθώς οι συνέπειές της, ακραίοι και παρατεταμένοι καύσωνες, άγριες πλημμύρες και ξηρασίες, πυρκαγιές που κρατάνε για μέρες και κατακαίνε τα πάντα στο πέρασμά τους, γίνονται όλο και πιο αισθητές, η ανάγκη να βρεθούν λύσεις προτού να είναι αργά, καθίσταται όλο και πιο επιτακτική. Τα πράγματα, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα γίνουν ακόμη χειρότερα, επεσήμανε στον «Φ», ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, επισημαίνοντας πως για αυτό τον λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων κατά 55% το 2030 στοχεύοντας σε μηδενικούς ρύπους το 2050.
Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο επιτακτικό για την Κύπρο, η οποία βρίσκεται σε ένα γεωγραφικό σημείο, που θεωρείται hot spot της κλιματικής αλλαγής. «Η Νότια Ευρώπη και η λεκάνη της Μεσογείου βιώνουν εντονότερα την αύξηση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να οδεύουμε προς την ερημοποίηση. Με το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πολλές περιοχές κινδυνεύουν με εξαφάνιση», εξήγησε ο Κύπριος ευρωβουλευτής.
Επομένως, η λήψη μέτρων για τον τόπο μας είναι μονόδρομος. Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι μία χώρα που να πρωτοπορεί. Ωστόσο, όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αλλά αντίθετα έχει τεράστια κενά στην προσπάθειά της να μεταμορφώσει την οικονομία της σε πράσινη οικονομία. «Δυστυχώς, έχουν γίνει τεράστια λάθη και βέβαια υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες. Έχει δημιουργηθεί μία απαράδεκτη κουλτούρα να προτιμούμε να πληρώνουμε πρόστιμα αντί να προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία και δεν υπάρχει αντίληψη της πραγματικότητας, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα η Κύπρος να παράγει ενέργεια από μαζούτ», κατέληξε ο Δημήτρης Παπαδάκης.
- Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν τα τελευταία χρόνια έντονη την παρουσία τους παντού, από πρόωρους καύσωνες, μέχρι τις πλημμύρες. Πώς θα είναι το κλίμα σε δέκα, είκοσι χρόνια από σήμερα αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά;
- Οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επιβεβαιώνονται τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο βιώνουμε όλο και πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι ισχυρές πλημμύρες όπως αυτές που είχαμε πέρσι στη Γερμανία έχουν καταστροφικές συνέπειες τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία. Όπως διαμηνύεται, τα ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα θα ενταθούν. Βεβαίως, οι προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να εξαντληθούν σήμερα. Έχουν βάθους χρόνου και για αυτό έχουν τεθεί στόχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειωθούν οι εκπομπές αερίων κατά 55% το 2030 στοχεύοντας να έχουμε μηδενικούς ρύπους το 2050.
- Ποιες περιοχές της Ευρώπης κινδυνεύουν περισσότερο;
- Δεν υπάρχει περιοχή της Ευρώπης που να μην κινδυνεύει. Θα λέγαμε όμως ότι οι νοτιότερες περιοχές της Ευρώπης επηρεάζονται πιο άμεσα υποφέροντας τα τελευταία χρόνια από τους επαναλαμβανόμενους καύσωνες, κάτι που το βιώνουμε και στη χώρα μας. Η Νότια Ευρώπη και η λεκάνη της Μεσογείου βιώνουν εντονότερα την αύξηση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να οδεύουμε προς την ερημοποίηση. Με το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πολλές περιοχές κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Βεβαίως, και οι βορειότερες περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία προκύπτουν από ασυνήθιστες καταιγίδες καταλήγοντας σε καταστροφικές πλημμύρες. Έχουμε δει στη βόρεια Ευρώπη ή ακόμη και στη Σιβηρία να παρατηρούνται ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Δεν κινδυνεύει μόνο η Ευρώπη. Κινδυνεύει ολόκληρος ο πλανήτης. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που ακραίος καύσωνας έπληξε την Ινδία που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα συστήματα ηλεκτροδότησης λόγω της αυξημένης κατανάλωσης ενέργειας από τη λειτουργία των κλιματιστικών οδηγώντας τους κατοίκους της χώρας σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι προφανές ότι οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές σε ολόκληρη την υφήλιο.
- Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής; Βλέπετε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ή κάθε φορά που προκύπτει ένα νέο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα η αύξηση των τιμών της ενέργειας, το περιβάλλον περνά σε δεύτερη μοίρα;
- Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή των πολιτικών οι οποίες έχουν αποφασιστεί. Η αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και η ενεργειακή κρίση λόγω του πόλεμου στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες. Βλέπουμε χώρες όπως η Γερμανία να επιστρέφουν στη χρήση του λιγνίτη και του άνθρακα για να καταφέρουν να επιλύσουν τα σοβαρά ενεργειακά προβλήματα. Εάν δεν υπήρχε αυτή η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και χρησιμοποιούσαμε περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα υπήρχε καμία οπισθοδρόμηση. Αντίθετα, θα μπορούσε να συνεχιστεί εντονότερα η προσπάθεια ούτως ώστε να φτάσουμε τους στόχους που τέθηκαν.
- Πόσο επηρέασε η πανδημία, αλλά και οι συρράξεις σε ολόκληρο τον κόσμο; Τι μας δίδαξε ο πόλεμος στην Ουκρανία με αφορμή και την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα;
- To μεγαλύτερο μάθημα που προκύπτει από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ότι καμία χώρα δεν επιτρέπεται να εξαρτάται ενεργειακά από μία χώρα και από μόνο μία πηγή παραγωγής ενέργειας. Αυτό το οποίο συνέβαινε, όπου χώρες της ΕΕ να έχουν επενδύσει στη σχεδόν απόλυτη εξάρτηση από τη Ρωσία και το φυσικό αέριό της ήταν και οικονομικά και στρατηγικά λανθασμένο. Και αποδεικνύεται σήμερα που πληρώνουν το κόστος αυτών των αποφάσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία λειτούργησε ανασταλτικά για την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας καθώς η προσπάθεια επικεντρώθηκε στον αγώνα για αντιμετώπισή της.
- Τι μπορεί να κάνει η Κύπρος ώστε να μπορέσει να συμβαδίσει με τους στόχους της πράσινης οικονομίας που έχει θέσει η ΕΕ;
- H Κύπρος έχει τεράστια κενά στην προσπάθειά της να μεταμορφώσει την οικονομία της σε πράσινη οικονομία. Δυστυχώς, έχουν γίνει τεράστια λάθη και βέβαια υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες. Έχει δημιουργηθεί μία απαράδεκτη κουλτούρα να προτιμούμε να πληρώνουμε πρόστιμα αντί να προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία, και δεν υπάρχει αντίληψη της πραγματικότητας, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα η Κύπρος να παράγει ενέργεια από μαζούτ. H Κύπρος μπορούσε να γίνει χώρα πρότυπο για ολόκληρη την ΕΕ, για ολόκληρο τον κόσμο με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Είναι απαράδεκτο, το 2022, η Κύπρος να εξαρτάται από το μαζούτ ενώ θα μπορούσε αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, να είναι εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα. Να σταματήσουν οι διάφορες αρχές να παρεμβάλουν εμπόδια, και όλα αυτά τα χρήματα που πληρώνονται ως πρόστιμα για τη μη παραγωγή ενέργειας με καθαρές μορφές ενέργειας, έπρεπε να δίνονται στους πολίτες ούτως ώστε να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους. Υστερούμε στην προσπάθεια για κυκλική οικονομία. Βλέπουμε τι γίνεται με τους χώρους ταφής (χωματερές) και την Κύπρο να έχει γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος αντί όλα αυτά τα υλικά να ανακυκλώνονται. Παρατηρείται μία αδικαιολόγητη καθυστέρηση εφαρμογής αυτών των πολιτικών με αποτέλεσμα στο παρά ένα, να αναγκαστούμε να τρέχουμε και πάλι για να φτάσουμε τους στόχους τους οποίους και η Κύπρος συμφώνησε να επιτύχει με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
- Πώς συμβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής;
- H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Είναι η ΕΕ που οδήγησε ουσιαστικά στη Συμφωνία των Παρισίων. Είναι η ΕΕ που πρώτη εξήγγειλε την Πράσινη Συμφωνία. To ζητούμενο είναι αυτές οι εξαγγελίες, αυτές οι προσπάθειες και πολιτικές να βρουν και άλλους συνεργούς να τις εφαρμόζουν με τους ρυθμούς που τους υιοθετεί και εφαρμόζει η ΕΕ. Οι υπόλοιποι «συγκάτοικοι» στον πλανήτη, η Αμερική, η Αυστραλία, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Ασία θα πρέπει να συμβάλουν με τον ίδιο τρόπο αντίστοιχα με την ΕΕ ώστε να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, παρατηρούνται φαινόμενα που δεν μας αφήνουν να είμαστε αισιόδοξοι, όπως για παράδειγμα αυτό που συμβαίνει με χώρες της Ασίας, οι οποίες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το κάρβουνο για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται από τους πρωτοπόρους στα μέτρα για τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Πόσο νόημα όμως έχει μία περιοχή του κόσμου να καταστεί πράσινη και οι υπόλοιπες να συνεχίσουν να ρυπαίνουν, λαμβάνοντας υπόψη πως η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα;
- H όλη προσπάθεια δεν θα έχει κανένα νόημα αν δεν συμμετέχουν και οι υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη, οι οποίες συνεχίζουν να ρυπαίνουν. H Ευρώπη ευθύνεται μόνο για το 8% της παγκόσμιας ρύπανσης του περιβάλλοντος. Άρα θα πρέπει άμεσα χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Κίνα, Ρωσία, Αυστραλία, ο Καναδάς, να μπουν και αυτοί στη λογική του κοινού αγώνα για να προσπαθήσουμε να σώσουμε το περιβάλλον.
Πηγή: https://www.philenews.com/oikonomia/kosmos/article/1507150