Η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε με 49 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 6 αποχές τη γνωμοδότηση για την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου και την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τη μετανάστευση με εισηγητή τον Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη ( ΕΔΕΚ, S&D).
Στη γνωμοδότηση τονίζεται ότι η παρατεταμένη αστάθεια και οι συγκρούσεις στις γειτονικές περιοχές της ΕΕ έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο μεγάλο αριθμό μεταναστών, προσφύγων και εκτοπισμένων. Μια πραγματική, μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική ανταπόκριση στην ανθρωπιστική κρίση στη Μεσόγειο θα προέλθει μόνο από την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών, κυρίως της αστάθειας, των πολέμων, της τρομοκρατίας, της έλλειψης ασφάλειας, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς επίσης της φτώχειας, της ανισότητας, των διώξεων, της διαφθοράς αλλά και της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών. Επίσης, υπογραμμίζεται η άμεση σύνδεση της υφιστάμενης μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης με τον πόλεμο στη Συρία, και την ευρύτερη αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής, τον οποίο η ΕΕ πρέπει να κάνει τα πάντα για να τον τερματίσει.
Καλείται λοιπόν η ΕΕ να ξεκινήσει επειγόντως συμπεφωνημένες διπλωματικές προσπάθειες με διεθνείς εταίρους και βασικές περιφερειακές δυνάμεις και οργανισμούς για αντιμετώπιση της πρόκλησης των εύθραυστων κρατών και εστίαση στην πρόληψη συγκρούσεων. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην άμεση εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
Επίσης, ο κ. Παπαδάκης στη γνωμοδότηση του τονίζει τη σημασία υποστήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, όπως Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα προς αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων αυτής της κλίμακας ενώ εξίσου σημαντική είναι η ανάπτυξη ευρύτερης και ενισχυμένης συνεργασίας με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης. Αυτό θα συμβάλει στην καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, στην ανάπτυξη ικανοτήτων στους τομείς των συστημάτων ασύλου και συνοριακού ελέγχου, ανάπτυξη πλαισίων για νόμιμη μετανάστευση και κινητικότητα, εφαρμογή μιας ανθρωπιστικής και αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφής παράτυπων μεταναστών, στη δυνατότητα χορήγησης θεώρησης για ανθρωπιστικούς λόγους (humanitarian visas) και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Μεγάλη επιτυχία θεωρείται η συμπερίληψη στη γνωμοδότηση της αναφοράς για θέσπιση εκ μέρους της ΕΕ ενός δεσμευτικού προγράμματος μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες με ποσοστώσεις και ένα μόνιμο αλλά ευέλικτο, αυτόματα ενεργοποιούμενο σύστημα επανεγκατάστασης ανά την ΕΕ που να βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια.
Ο Ευρωβουλευτής αναφέρει ακόμη ότι η αναπτυξιακή βοήθεια διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της μετανάστευσης και επομένως η ΕΕ πρέπει να στηρίζει διαρκώς τις διεθνείς προσπάθειες για μείωση φτώχειας, εδραίωση ειρήνης, προώθηση της δημοκρατίας και διακυβέρνησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών , της ισότητας των φύλων, εκπαίδευση, περιφερειακή, πολιτική και οικονομική σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.
Τέλος, ο κ. Παπαδάκης κάνει αναφορά στην μεγάλη πίεση που δέχονται τα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη στήριξης τους, στο Σχέδιο Δράσης για τη μετανάστευση που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής στη Βαλέττα στις 12 Νοεμβρίου και στην ίδρυση του Καταπιστευματικού Ταμείου για τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράνομης μετανάστευσης και των εκτοπισμένων ατόμων στην Αφρική τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την προέλευση των χρημάτων και για ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προβλέπονται.